Kuskus to drobna kaszka, smaczna i pożywna. Przypomina nieco makaron, jest sypka, złocista w kolorze. Pochodzi z Afryki. Na tym kontynencie popularny jest sypki kuskus z gulaszem. Danie smaczne i dające sytość na wiele godzin, wyjątkowe i najlepszej klasy. Z dalekiej Afryki kuskus przywędrował do Polski, aby dawać przyjemność ludziom. Z powodzeniem zastępuje kasze i makarony. Kiedyś serwowano go w Maroku, Algierii, Tunezji oraz Libii. Można go było skosztować w Senegalu i na Sycylii. Znany był już 200 lat przed naszą erą. Gotowano go i podawano nawet ubogim. W książce kucharskiej z XIII wieku znaleziono przepisy na dania z kuskusem. Szybko przeniknął do krajów Bliskiego Wschodu, a Francuzi przywieźli go do Europy. Najlepiej gotować kuskus na parze, bo taka jest tradycja, niektórzy jednak gotują go w wodzie, a nawet smażą.
Więcej o kuskus
Kiedyś ziarna pszenicy durum łuskano i rozdrabniano, oblewano je zimną wodą i każde obtaczano w mące. Grysik sechł na słońcu. Dzisiaj w ten sposób kuskus przygotowują biedni ludzie na wsi w Maroku, Tunezji oraz Algierii. W firmach produkuje się kuskus podobny do kaszy lub do makaronu – dwa rodzaje kuskus są popularne. Można taki kuskus zalać wrzątkiem i pozostawić go pod przykryciem na kilka minut. W ten sposób otrzymuje się danie podobne do kuskus. Prawdziwe kuskus – jak już pisaliśmy – gotuje się na parze. Kuskus zalewany gorącą wodą jada się z dodatkiem mleka lub bulionu albo sosu i mamy wtedy dodatek do obiadu. Nie jest to jednak prawdziwe kuskus. Niektórzy dodają nieco oleju, dzięki czemu ziarenka się nie kleją. Jest to kaloryczne danie – 100 gramów gotowanego kuskus zawiera prawie 180 kalorii, jednak daje uczucie sytości i jest smakowite. Kuskus z olejem lub sosem może mieć nawet 400 kalorii w 100 gramach gotowego dania. Jest to już mała bomba kaloryczna. Jest to danie lekkostrawne, dobre dla dzieci i seniorów. Niestety, posiada mało błonnika, co jest jego minusem. Zawiera jednak żelazo, mangan, miedź i potas, cynk oraz witaminy z grupy B. Jest to zatem wartościowe pożywienie, po które warto sięgać. Można go bez problemu kupić w większości sklepów spożywczych.
Jak przygotować kuskus?
Kuskus może być dodatkiem do mięs i sałatek lub podstawą dania głównego. W Maroku i Libii podaje się kuskus z warzywami, co czyni go smacznym daniem. W Polsce nieraz kuskus łączy się z hummusem i suszonymi pomidorami, czasami robi się sałatkę z gotowanego kuskus, surowych warzyw oraz oliwy z oliwek. Jest to na pewno smakowite jedzenie i bardzo wartościowe. Jeśli do takiej sałatki doda się kawałki kurczaka to powstanie smaczne danie obiadowe. Kuskus połączony z owocami, miodem i orzechami tworzy pyszny deser, który jest sycący i smakuje nie tylko dzieciom. Kuskus posypany migdałami, cynamonem i cukrem to tradycyjny deser w Algierii i Maroku. Słodki, sycący i pachnący. Prawdziwy smak i zapach Orientu.
Podsumowując, kuskus jest smakowity, sycący i godny uwzględnienia w codziennym menu. Ma witaminy i minerały, daje wiele możliwości kulinarnych, można na jego bazie tworzyć własne dania. Na pewno warto taki kuskus podać gościom podczas rodzinnego lub proszonego obiadu. Nie jest to już danie typowo afrykańskie, lecz znane na całym świecie. Wysoka jakość kuskus to podstawa, a wiele osób chce gotować na bazie kuskus różnorodne potrawy i cieszyć się ich smakiem. Kuskus jest uniwersalny – nadaje się do spożycia na słodko, słono, kwaśno, na ciepło i zimno. Warto wymyślić własny sposób serwowania kuskus – może być przystawką, daniem głównym lub deserem. Możliwości jest bardzo wiele.
Więcej na stronie: https://pieknojestwtobie.com/kasza-kuskus-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze/