Salmonella – charakterystyka choroby

 Salmonella jest jedną z bardziej znanych i często występujących bakterii. Nieleczona jest bardzo groźna dla organizmu. Może wywoływać nie tylko zatrucia pokarmowe, ale również być przyczyną groźniejszej choroby takiej, jak dur brzuszny.

Przyczyny występowania

  Salmonellą można się zarazić na kilka sposobów. Wywołuje je spożywanie produktów odzwierzęcych, które pochodzą od istot na nią cierpiących. Można się więc zarazić poprzez spożywanie produktów nieznajomego pochodzenia takich, jak:

  • kurze jaja
  • mięso
  • mleko

 Ponadto pałeczki salmonelli rozwijają się również w produktach, które zostały podwójnie zamrożone. Dlatego też, jeżeli już wyjęło się coś z zamrażarki, to absolutnie nie można tego spożywać. Możliwe jest również przeniesienie się bakterii z jednego pożywienia na drugie, jeżeli znajdują się blisko siebie. Może mieć to również miejsce w zamrażarce. Dlatego też warto rozgraniczać wszystkie surowe produkty. Z racji tego jednak, że bakterie takie giną w wysokich temperaturach, to warto unikać spożywania surowych, niedogotowanych jaj i mięsa, a także produktów finalnych, które są z nich wytwarzane. Możliwe jest również przeniesienie się ich poprzez bezpośredni kontakt z osobą zakażoną, albo z jej rzeczami. Dlatego też niezwykle ważne jest przestrzeganie higieny, w tym częste mycie rąk.

Objawy

  Objawy salmonelli mogą pojawić się od sześciu godzin do około siedemdziesięciu-dwóch. Charakterystyczna jest w tym przypadku silna biegunka, której towarzyszy ból brzucha, wymioty, nudności, a także wysoka gorączka. Są więc podobne, jak przy zatruciu pokarmowym. Przy czym różnica między dwiema chorobami jest taka, że w przypadku salmonelli objawy są od razu bardzo nasilona i utrzymują się przez znacznie dłuższy czas, niż ma to miejsce przy zatruciu, czy grypie pokarmowej. U niektórych osób mogą pojawić się również bóle stawów, podrażnienie oczu, a także dyskomfort przy oddawaniu moczu. Nasilenie objawów jest uzależnione od ilości bakterii obecnych w organizmie. U niektórych osób mogą być więc one silniejsze, a u innych mniej odczuwalne.

Leczenie

  Zazwyczaj leczenie salmonelli przebiega w taki sam sposób, jak leczenie zatrucia pokarmowego. Bierze się więc leki zatrzymujące biegunkę, wspomagające trawienia, przeciwbólowe, a także dba się o odpowiednie nawodnienie wycieńczonego organizmu. Jeżeli jednak chorobę charakteryzuje ostrzejszy przebieg, to często konieczne staje się przyjmowanie wypisanych przez specjalistę antybiotyków. Zazwyczaj wszelkie objawy ustępują po upływie około tygodnia i już nie powracają. Długość leczenia jest przede wszystkim uzależniona od ilości bakterii, które dostały się do organizmu. Jeżeli ustaną one po upływie około czterech dni, to konsultacja z lekarzem nie powinna być wymagana. Jeżeli jednak powstaną powikłania, dodatkowe objawy, które utrzymują się dłużej niż te cztery dni, to powinno się bezwzględnie zgłosić do odpowiedniego lekarza, który ułoży plan leczenia.

Czytaj więcej: Salmonella – przyczyny, objawy, leczenie

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *